Το νέκταρ είναι ένα πλούσιο σε ζάχαρη υγρό που παράγεται από φυτά σε αδένες που ονομάζονται νέκταρ.

Οι μέλισσες το γλύφουν με τη γλώσσα τους, το μαζεύουν μέσα στον πρόλοβο τους, το μεταφέρουν στην κυψέλη, όπου άλλες μέλισσες το παίρνουν και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες.
Εκεί με την ζέστη και με το φτερούγισμα τον μελισσών χάνει την περισσή του υγρασία και με ένζυμα από το στομάχι τον μελισσών γίνεται μέλι.Το μέλι αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, τη δεξτρόζη και τη λεβουλόζη καθώς και μεταλλικά άλατα, φυσικά χρωστικά υλικά, ένζυμα, βιταμίνες και κόκκους γύρης.
Το μέλι εκτός από άριστη φυσική γλυκαντική ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες στα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις κα.
Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και συνεπώς τη μυϊκή δύναμη.
Στα παιδιά βοηθά στην οστεοποίηση και σε εξωτερική χρήση έχει αντιβακτιριακές ιδιότητες .