Οι μέλισσες παράγουν μέλι εδώ και εκατομμύρια χρόνια γιατί το μέλι είναι η τροφή τους.

Οι μέλισσες επισκέπτονται πολλά και διάφορα λουλούδια και δέντρα, για συλλέξουν νέκταρ ή μελίτωμα και γύρη.

Οι μέλισσες ζουν σε μεγάλες οικογένειες (40.000 – 50.000), με σαφή ιεράρχηση, οργάνωση και καταμερισμό εργασιών. Συνήθως οι εργάτριες μέλισσες εξειδικεύονται στη συλλογή ενός αγαθού (π.χ. νεκταροσυλλέκτριες, γυρεοσυλλέκτριες) ή ασχολούνται με διάφορες εργασίες μέσα στην κυψέλη.

Οι συλλέκτριες μέλισσες αφού επισκεφτούν πολλά λουλούδια και μαζέψουν ένα πλήρες φορτίο με νέκταρ, το αποθηκεύουν στο μελόσακό τους και επιστρέφουν στην κυψέλη τους, όπου εκεί παραλαμβάνουν το νέκταρ άλλες μέλισσες, και αυτές φεύγουν ξανά για να επισκεφτούν και άλλα άνθη και να συνεχίσουν την ίδια διαδικασία.

Στην κυψέλη οι οικιακές μέλισσες το επεξεργάζονται, το κάνουν μέλι και το αποθηκεύουν στα κελιά της κηρήθρας.Για να εξατμιστεί μεγάλο ποσοστό υγρασίας που έχει το νέκταρ, οι μέλισσες κουνώντας συνεχώς τα φτερά τους το συμπυκνώνουν και έτσι σταδιακά γίνεται το μέλι. Όταν είναι έτοιμο οι μέλισσες σφραγίζουν κάθε κελί γεμάτο με μέλι με φυσικό κερί μέλισσας.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνετε συνεχώς και όταν η κηρήθρα σφραγιστεί κατά τα 2/3, τότε ο μελισσοκόμος μπορεί να πάρει το μέλι !!