Γύρη Μέλισσας

Bee Pollen

Όταν αναφερόμαστε στη γύρη εννοούμε τον αρσενικό σπόρο των λουλουδιών, των θάμνων και των φυτών γενικότερα. Πρόκειται για μικροσκοπικούς χρυσοκίτρινους κόκκους με γλυκιά γεύση, τους οποίους συλλέγουν οι μέλισσες, με θαυμαστό τρόπο, από τους ανθήρες των φυτών. Όταν την ανακατέψουν με μια μικρή έκκριση σάλιου και την τοποθετήσουν στην κνήμη των πίσω ποδιών τους, την μεταφέρουν στα μελίσσια προκειμένου να τραφούν. Για τον λόγο αυτό, συχνά τη συναντούμε και με την ονομασία γύρη της μέλισσας.

Μια μέλισσα για να συγκεντρώσει μια κουταλιά του γλυκού που περιέχει 2,5 δισεκατομμύρια κόκκους γύρη λουλουδιών, θα χρειαστεί να εργαστεί οκτώ ώρες την ημέρα για έναν μήνα.

Το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και το βάρος των κόκκων της γύρης ποικίλει ανάλογα με το είδος του φυτού από το οποίο συλλέγεται. Το σχήμα μπορεί να είναι κυκλικό, κυλινδρικό, καμπανοειδές, τριγωνικό ή αγκανθώδες, το χρώμα κυμαίνεται από λαμπερό κίτρινο έως μαύρο ενώ οι κόκκοι συναντώνται είτε μεμονωμένοι είτε συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Η γύρη είναι ένα φυτικό προϊόν που περιέχει περισσότερες από 200 γνωστές δραστικές ουσίες. Παρόλα αυτά, η γύρη μελισσών δεν μπορεί να συντεθεί σε εργαστήριο. Καθώς πολλές χιλιάδες χημικές αναλύσεις που έγιναν με σύγχρονο εξοπλισμό δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν εξ ολοκλήρου τη χημική δομή της.

Εκτός όμως από τις μέλισσες, η γύρη αποτελεί υπέρτροφή και για τον άνθρωπο. Καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την εξασφάλιση της υγείας του οργανισμού. Η επιστημονική κοινότητα την έχει αναγνωρίσει και ως φάρμακο λόγω των πιθανών ιατρικών και θρεπτικών εφαρμογών της. Συνεπώς, μόλις μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα, συλλέγεται από τους μελισσοκόμους και καταλήγει στη διατροφή μας, για να δώσει ενέργεια και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.